Miten treenaamista saisi harrastettua?

Moni kotisohvalla viihtyvä varmasti pohtii aika ajoin, että pitäisi kuntoilla enemmän. Säännöllisen liikunnan kun tiedetään lisäävän hyvinvointia ja auttavan painonhallinnassa. Moni ruuhkavuosien parissa kamppaileva saattaa myös kaivata nuoruuden treenien pariin ja kokee kuntoiluun palaamisen olevan suuren kynnyksen takana. Joukossamme on myös heitä, joille ongelmaa tuottaa liikunnan jaksottuminen eli se, että liian usein liikunnan harrastamisessa tulee pidettyä pitkiä taukoja sairastumisten tai elämän muiden kiireiden takia.

Mikä siis auttaisi pitämään kiinni kuntoilusta silloinkin, kun sille ei tunnu löytyvän aikaa? Kuntoilun asiantuntijat korostavat säännöllisen liikkumisen tärkeyttä, kun halutaan kohottaa kuntoa. Säännöllinen liikunta auttaa pitämään kuntoa yllä ja toimii pohjana kaikelle tavoitteelliselle kuntoilulle. Lisäksi on helpompaa pitää kiinni ja palata kuntoilun pariin, kun se jollakin tavalla on osa omaa arkea. Monet kokevat kaikenlaisen hyötyliikunnan auttavan lisäämään liikuntaa arkeen.

Yksi parhaimmista hyötyliikunnan muodoista on pyöräily. Se on myös erinomainen kuntoilulaji siinä mielessä, että se sopii monen eri tasoiselle liikkujalle ja kehittää kuntoa hyvin nopeasti. Jo muutama puolen tunnin lenkki viikossa alkaa nostamaan kuntoa ja kohottamaan mielialaa. Pyöräily haastaa jonkin verran myös lihaksistoa ja sopii myös aloitteleville liikkujille. Polkupyörän kanssa voi helposti tehdä myös haastavampia lenkkejä. Menoon mukaan tarvitaan vain treenaamiseen sopiva kulkupeli!

Pyöräilyä on myös turvallista harrastaa vaikkapa joka päivä, sillä se ei kuluta niveliä niin paljoa kuin vaikkapa juokseminen. Haastetta pyöräilyssä saa pidentämällä lenkkien pituuksia tai intensiteettiä. Kumpikin muoto kehittää kunnossa eri osa-alueita. Kuten minkä tahansa kuntoilun kohdalla, tulokset syntyvät pitkäjänteisellä tekemisellä. Voit asettaa tavoitteeksi vaikkapa tietyn ajan jollekin lenkin pituudelle ja alkaa kulkemaan kohti tätä tavoitetta. Kisoihin tähtääminen voi toimia joillakin kuntoilun motivaattorina.

Oli tavoitteellisen kuntoilun tavoite mikä tahansa, kannattaa omista liikuntakerroistaan pitää kirjaa. Tällä tavalla pääsee seuraamaan omaa kehitystä sekä etsimään omasta arjesta liikkumiseen sopivia välejä. Oman kehityksen seuraaminen auttaa monia pitämään kiinni kuntoilusta, sillä liikuntapäiväkirjasta näkee, miten treenaamiseen käytetty aika ja energia ovat vaikuttaneet omaan kuntoon ja hyvinvointiin. Useimmille liikunnasta tuleva ilo ja hyvä olo ovatkin parhaita motivaattoreita jatkaa liikuntaharrastuksen parissa.