Kahdestoista pelaaja

”Kahdestoista pelaaja” on termi, jota käytetään faneista, jotka kannattavat urheilulajia, jossa on yksitoista pelaajaa. Tällainen urheilulaji on esimerkiksi jalkapallo, mutta myös amerikkalainen jalkapallo kuuluu tähän joukkoon.

Millainen on hyvä fani

Suuret tunteet kuuluvat urheiluun ja niin pelikentällä kuin katsomossakin. Hyvä fani on ennen kaikkea intohimoisesti oman joukkueensa puolta ja lojaalisuus on tässä yksi merkittävimmistä hyvän fanin ominaisuuksista. Jokaisella joukkueella on sekä voitto- että häviöputkia, mutta ei edes seitsemän peräkkäistä huonoa kautta saa oikeaa fania vaihtamaan joukkuetta.

Fanitukseen kuuluvat saumattomasti oman joukkueen pelipaidat sekä muut tarvikkeet. Pelipaitojen lisäksi erityisesti jalkapallofaneille ominaisia asusteita ovat kaulahuivit, jotka komeilevat lempijoukkueen väreissä.

Miksi fanittaa

Oman urheilujoukkueen fanittamisesta on monenlaista hyötyä fanille. Se tekee hyvää sekä fyysiselle että psyykkiselle terveydelle, sillä ottelut ovat hyviä tilaisuuksia huutaa kurkku suorana ja purkaa omia patoutuneita tunnetilojaan hallitusti ja positiivisesti. Se tuo myös erilaisia ihmisiä yhteen ja luo siltoja eri sukupolvien välillä, joilla ei muuten saattaisi olla mitään yhteistä.

Fanittaminen luo myös intoa omaan kuntoiluun ja saattaa innostaa rikkomaan omia rajojaan. Esimerkiksi nuorille ja miksei vähän vanhemmillekin tytöille naisten jalkapallojoukkueen menestys tuo paitsi iloa, myös ylpeyttä ja intoa omien rajojen kokeilemiseen positiivisessa mielessä.

Suurta draama

Ottelut ovat suuren tunteiden tapahtumia paitsi faneille, myös niissä pelaaville joukkueille. Olisi varmasti kovin outoa joutua pelaamaan tyhjille lehtereille tai stadionilla, jossa on ainoastaan vastapuolen faneja, vaikka näin toisinaan tapahtuukin. Pelit ovat parhaimmillaan kuin itse elämää, jossa on monia käänteitä ja mitä tahansa voi tapahtua.

Mikään ei ole niin inspiroivaa fanille ja riemullista pelaajalle, kuin alakynnessä olevan joukkueen nouseminen voittoon kaikista odotuksista huolimatta. Esimerkki tästä saattaisi olla Islannin jalkapallojoukkueen matka vuoden 2016 Euroopan mestaruuskisoissa, jossa se pääsi puolivälieriin saakka. Joukkueen fanit tekivät tunnetuksi kannustustaputuksen, johon kuuluva huudahdus sai veren kylmenemään monen vastustajajoukkueen suonissa.

Urheilijat ja joukkueet tarvitsevat faneja ja he ovat ehdottoman tärkeä osa urheilun kenttää, ja kahdestoista pelaaja on aivan yhtä tärkeä osa joukkuetta kuin sen 11 muuta pelaaja.