Liikunnusta on hyötyä kaikille

Liikunnalla tiedetään olevan mitä moninaisimpia hyötyjä niin fyysiselle kuin henkisellekin terveydelle. Liikunta esimerkiksi ylläpitää toimintakykyä, parantaa vastustuskykyä, vahvistaa luustoa, lievittää stressiä ja pitää painon hallinnassa. Liikunnasta on hyötyä kaikille ja sitä voi harrastaa lähes missä ja milloin tahansa – kuitenkin lajista riippuen. Liikuntalajeja on olemassa valtava määrä, joten jokaiselle liikkujalle löytyy varmasti juuri itselle sopiva laji hyvinvoinnin ylläpitämistä varten.

Sen “oman” liikuntalajin löytäminen ei kuitenkaan ole aina helppoa. Erilaisia lajeja voi kokeilla esimerkiksi eri tahojen, kuten kuntosalien tarjoamilla kokeilutunneilla. Suosittelemme myös tutustumaan tämän artikkelin matalan kynnyksen ulkoilmalajeihin, jotka tarjoavat raitista ulkoilmaa ja helposti aloitettavan ja terveellisen harrastuksen. Yksi niistä on pyöräily, josta voit lukea lisää täältä.

Pyöräily

Pyöräily on mitä parhaimpia liikuntamuotoja sen terveellisyyden, helppouden ja edullisuuden vuoksi. Itse harrastus ei nimittäin maksa mitään – tosin pyörän ja muiden varusteiden ostamisesta voi tulla aluksi kuluja. Pyöräilymuodoista löytyy erilaisia vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi retkipyöräily, kilpapyöräily ja maastopyöräily. Lajimuodosta riippuen pyöräilijä saattaa tarvita tietynlaisen pyörän varusteineen. Esimerkiksi vaativaan maastopyöräilyyn tarvitaan turvallinen ja lajiin tarkoitettu pyörä sekä tarvittavat suojavarusteet. Oman kotinsa lähialueen pyöräilyteillä harrastus onnistuu sen sijaan lähes millä tahansa toimivalla polkupyörällä. Pyöräily onkin siitä syystä erittäin kätevä harrastus, että erilaisia harrastukseen sopivia reittejä löytyy Suomen jokaiselta paikkakunnalta. Sen ei tarvitse myöskään olla pelkkä harrastus, sillä sen voi helposti yhdistää esimerkiksi työmatkan tai kauppareissun taittamiseen.

Lenkkeily

Vielä pyöräilyäkin edullisempi ja helpompi ulkoilmaharrastus on lenkkeily. Se kuuluu matalimman kynnyksien harrastuksiin, sillä lenkkeilyn voi aloittaa vaikka omasta kotipihastaan, eikä se vaadi välttämättä edes välineiden hankkimista – pääasia on, että omistaa lenkkeilyyn sopivat kengät. Lenkkeily sopii jokaiselle lähtötasosta ja iästä riippumatta, sillä sitä voi toteuttaa täysin oman kuntonsa ehdoilla. Lenkkeillä voi vaikkapa vain 10 minuuttia kerrallaan tai jopa yli tunnin kerrallaan – se on jokaisesta lenkkeilijästä itsestään kiinni. Lisäksi lenkkeilyä voi harrastaa niin leppoisena ja rentouttavana maisemakävelynä kuin myös päinvastoin raskaana tehourheiluna esimerkiksi juoksemalla. Jokainen voi siis tehdä lenkkeilystä juuri itselleen sopivan liikuntamuodon räätälöiden lenkin pituutta ja raskautta itselleen sopivaksi.