Suosituimmat urheilulajit: Nämä pelit houkuttelevat eniten faneja

Fanikulttuuri elää ja voi hyvin. Sen osoittavat valtavat yleisömäärät, joita suosituimmat urheilulajit ja huippujoukkueiden ottelut keräävät eri maissa. Eri lajien suosio vaihtelee ja eri joukkueiden kannattajakunnissa on eroja, mutta ydinsanoma on sama: monen lajin kannattajamäärä on niin suuri, että koko Suomen väestö jää toiseksi. Alla esittelemme kannattajamäärältään suurimpia urheilulajeja.

Jääkiekko ja jalkapallo

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, ja moni jalkapallolegenda on noussut maailmanlaajuisesti ja kotimaassaan lähestulkoon jumalan asemaan. Lajin suosio näkyy selvästi myös katsojatilastoissa: Venäjän vuoden 2018 FIFA-maailmancupin Ranskan ja Kroatian välinen finaali keräsi arviolta huikeat 1,1 miljardia katsojaa. Monia kiinnostavat jalkapallotähtien arkisemmatkin asiat: Mistä he saavat urheiluun sopivat varusteet, kuka heitä sponsoroi, ja niin edelleen.

Jääkiekko on kotoinen esimerkki suositusta lajista. Suomi kuuluu niihin maailman mittakaavassa harvalukuisiin maihin, joiden suosituin urheilulaji on jääkiekko. Muita tällaisia maita ovat mm. lajin pioneerit Kanada, Ruotsi ja Venäjä. Suomessa seurataan jääkiekkoa aktiivisesti: fanit tarkkailevat niin suomalaistähtien, kuten Mikael Granlundin ja Patrik Laineen, suoriutumista NHL:ssä kuin kotimaista Liigaa ja KHL-sarjaakin.

Kriketti ja tennis

Kriketin suosio urheilulajina saattaa yllättää suomalaiset, sillä maassamme ei ole perinteisesti seurattu lajia. Maailman mittakaavassa kriketti on kuitenkin suosittua, lähinnä sen takia, että laji on Intian kansallisurheilulaji ja lajin asema siellä vastaa melko paljon sitä, mitä me tunnemme jääkiekkoa kohtaan. Kyseessä on englantilaisten siirtomaaisäntien Intiaan tuoma mailapallopeli, joka muistuttaa hieman pesäpalloa.

Tennis ei ole välttämättä saavuttanut koko kansan suosiota Suomessa, mutta sen asema kansainvälisesti on vankka. Tennis on nimittäin lähes miljardilla seuraajallaan maailman neljänneksi seuratuin urheilulaji jalkapallon, kriketin ja maahockeyn jälkeen. Monista tennistähdistä on tullut kaikkien tuntemia nimiä: kukapa Suomessa ei tuntisi Jarkko Niemistä tai ulkomaalaisia tenniksen supertähtiä Rafael Nadalia, Roger Federeriä tai Williamsin siskoksia?

Yllättäviä lajeja, joita monet seuraavat

Maailman kolmanneksi suosituin urheilulaji maahockey saattaa kuulostaa monesta vieraalta. Maailman suosituimpien urheilulajien top 10:n joukkoon mahtuu kuitenkin muitakin yllätyksiä: olisitko uskonut lentopallon olevan maailman viidenneksi suosituin laji lähes miljardilla seuraajalla, tai pingiksen olevan kuudenneksi suosituin lähes samoin seuraajalukemin? Nämä jäävät kuitenkin kauas jalkapallon 4 miljardista seuraajasta ja kriketin 2,5 miljardista seuraajasta.